Efterskoleportræt-efterskole-branding-Nyheder-Kernekommunikator
Picture of Ida Ulrich Bregnhøj

Ida Ulrich Bregnhøj

Indehaver, Kernekommunikator

Skoler går sammen om at gøre en forskel

Efterskole-branding: Den sidste uge op til juleferien gik eleverne på Salling Efterskole og Skive College sammen om et projekt, som de kaldte “Salling gør en forskel”. Samarbejdet havde til formål at bygge bro mellem uddannelserne, men også at inspirere de unge til godt medborgerskab.

Luften sitrer af forventning i auditoriet, hvor Salling Efterskoles elever venter på at få deres ideer godkendt. Op til denne dag har eleverne præsenteret forslag til projekter, som på én eller anden måde skulle tjene det samme formål: at gøre en forskel. Maiken Billingham på 16 år har sammen med sin gruppe foreslået at lave smykkeværksted. Pengene fra salget af smykker skal gå ubeskåret til et godt formål. Mia Obitsø Kristensen på 15 år har andre planer. Sammen med fire klassekammerater håber hun at få godkendt ideen om at besøge en børneafdeling, og lege med børnene. Der er mange måder at gøre en forskel på.

 

Samarbejde omkring lokalegnens attraktivitet

På Skive College er dagen også i fuld gang. Hér har skolens elever og personale åbnet værksteder og IT-lokaler, så alt er klar til at modtage de unge fra efterskolen. Mange af de projekter, som de unge har foreslået, kræver nemlig både værktøj og eksperthjælp, som Skive College med glæde stiller til rådighed. På den måde bliver det muligt for eleverne at istandsætte møbler, eller lave højbede af affaldstræ fra genbrugspladsen. Hér skal de færdige produkter ikke sælges direkte, men returneres til genbrugsbutikkerne i ny stand, eller, hvad angår højbedene, sættes op på skolen til foråret, passes af eleverne, og stå til rådighed for køkkenets personale i det daglige.

 

På Skive College er projektet en vigtig milepæl i skoleåret. “For vores elever er der stor læring i at skulle lære fra sig. De skal planlægge gæsternes dag, og være ekstra godt forberedt fagligt”, siger Henrik Nyby, vicerektor på Skive College, og én af initiativtagerne bag samarbejdet. “Samtidig glæder vi os over at vise vores faciliteter frem for egnens unge, så de forhåbentlig vælger en lokal ungdomsuddannelse efter grundskolen. Samarbejdet er unikt, og et godt eksempel på, hvordan forskellige skoler og skoleformer kan få glæde af at samarbejde omkring lokalegnens attraktivitet”.

 

Læring om godt medborgerskab

Udover at bygge bro mellem uddannelserne, er der ifølge de to skoler et andet formål med projektet, som har en helt anden værdi. “Både på efterskolen og ungdomsuddannelserne møder vi de unge et vigtigt sted i livet, hvor vi har mulighed for at give dem meget mere med i rygsækken, end det faglige”, siger Henrik Nielsen, viceforstander på Salling efterskole. “Vi vil gerne inspirere dem til at gøre noget for hinanden, for en fremmed, for samfundet eller for en sundere jord – fra den lille indsats til den helt store. Vi vil gerne uddanne dem til omtanke og godt medborgerskab. Nogle gange kan det handle om ikke at smide alting ud, bare fordi, det er brugt. Andre gange er det måske nok at huske at hilse, når man går forbi hinanden på gaden”.

Gruppe efter gruppe jubler de unge i auditoriet, i takt med at projekterne sættes i gang. Mia Obitsø smiler over hele hovedet – projektet er godkendt, og der er lavet aftale med børneafdelingen på Viborg Sygehus. Hun har selv prøvet at være indlagt hen over julen, og ved hvor meget det betyder at få besøg fra frivillige. “Personalet er jo rare, og der kommer også hospitalsklovne, som gør en stor forskel. Men for mig var det rart få besøg af nogen, der havde tid til at spille et spil eller læse højt”, siger hun.

 

Ugen sluttede af på Salling Efterskole med marked, og besøg fra Skive College, forældre og borgere i Jebjerg, hvor skolen har adresse. Hér var det muligt at købe sig til de færdige produkter, smage lækkert bagværk, eller bare nyde fællesskabet omkring de unges projekter. “De går på juleferie med en god fornemmelse i maven, og flere af dem har endda oplevet følelsen af at aflevere en donation til nogen, som havde rigtig meget brug for den”, slutter Henrik Nielsen.

 

Udgivet i Salling Avis, december 2020.

Læs den oprindelige artikel med billeder i Salling Avisens arkiv (direkte link).

Læs flere artikler som denne: Nyheder fra Kernekommunikator

Efterskoleportræt-efterskole-branding-Nyheder-Kernekommunikator
Efterskoleportræt-efterskole-branding-medborgerskab-Nyheder-Kernekommunikator

Del artiklen med andre:

Det siger kunderne

Dette website anvender cookies. Ved at fortsætte, accepterer du websiden brug af cookies.